Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Stevie Ray Vaughan

2012.01.14.

Stevie Ray Vaughan Dallasban, Texas államban született 1954. október 3-án, ( és sajnos a halála dátumát is leírhatom: East Troy, Wisconsin, 1990. augusztus 27.) amerikai gitáros-énekes. Sokak szerint a valaha volt legnagyobb blues-játékos, de mindenképpen állócsillag a blues-rock egén.Dallasban nevelkedett, és már apró gyermekként gitárt vett kis kezébe. Ebben inspirálta bátyja, Jimmie Vaughan példája, aki szintén blues-zenész. 1965-ben a testvérek zenei pályafutása majdnem véget ért szüleik drog- és alkoholfogyasztása miatt. Stevie egy dallasi gyorsétteremben dolgozott mosogatófiúként, mikor azt mondta magának ...ezt márpedig soha többet újra... gitározni fogok majd, mint Albert King.
És sok apróbb esemény után jött a Double Trouble.A Double Trouble Austin környékén és Texasban nagy ismertségre tett szert. Felfigyelt rá Johnny Winter gitáros és Clifford Antone, a legendás Antones klub vezetője is. Ezek után a mountreux-i Jazz Fesztiválon kötöttek ki és ott David Bowie és Jackson Browne figyelmét is felkeltették. Bár koncertjük vegyes fogadtatásban részesült, mégis így történt, hogy Stevie az 1982-es Lets Dance című David Bowie - albumon játszik. Rövidesen lemezszerződést kötött velük az Epic kiadó, és az a bizonyos bemutatkozó album végre megérkezett. Innen csak pár lépés volt a világhír, az elismerés, a siker. Nem túl sokáig.
Stevie Ray Vaughan egyik legjobb koncertjét adta élete utolsó éjszakáján, Alpine Valley-ben. Eric Claptonnal, Buddy Guy-jal, Robert Cray-jel, és testvérével, Jimmie Vaughannal játszott. A koncert után SRV és Clapton turné-csapatának számos tagja lelte halálát, mikor az őket szállító helikopter sűrű ködbe került és lezuhant. A legenda szerint azzal a helikopterrel Eric Clapton ment volna, de kártyázott, és nyerésben volt, ezért Stevie szállt fel vele. Utoljára. Temetésén, Dallasban Bonnie Raitt, Stevie Wonder és Jackson Browne énekelték az Amazing Grace-t. Több, mint 3000 rajongó fogta körül a búcsúzó barátokat a helyszínen. Sírja a Laurel Land Memorial Park-ban van.1991-ben Ann Richards, Texas akkori kormányzója október 3. napját hivatalosan is Stevie Ray Vaughan nappá tette.1994-ben Austin városa az Auditorium Shores Parkban szobrot állított Stevie Ray Vaughan-nak.Gitárt neveztek el róla - de igazán a zenéje az, ami itt van velünk.
R.I.P., Stevie.


-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 1

2020.08.18. 22:20:39
Varázslatos erejű gitáros,engem a mai napig rabul ejt a gigantikus tehetsége, arisztokratikus játéka.Óriási izzó csillag, fenomenális a gyönyörű játéka és az intellektusa, a zene iránti alázata.Látszik, hogy az agyából muzsikál, mint egy igazi klasszikus.Valahogy úgy látom Jimi Hendrix volt a mester, SRV a tanítvány, de a tanítvány mintha tovább vitte, tágította volna blues-rock forma-,stilusvilágát.Gyönyörű nézni a játékát. Számomra Ő a király,a blues-rock királya.Talán eljön az idő,amikor tényleg többe