Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Lynyrd Skynyrd

2011.05.14.

A Lynyrd Skynyrd 1964-ben az amerikai Florida állam Jacksonville városában alakult. 1964 nyarán néhány tinédzser, Ronnie Van Zant, Allen Collins és Gary Rossington alapította a Lynyrd Skynyrd együttest, először The Noble Five, majd 1965-től, amikor Larry Junstrom csatlakozott, My Backyard néven. Van Zant 1970-ben határozta el az újabb névváltoztatást, Végül gimnáziumi tornatanáruk, Leonard Skinner neve ihlette (aki nem igazán szerette a hosszú hajú rockereket), ekkor még betű szerint írva azt. Skinnerrel később baráti kapcsolat alakult ki. A Lynyrd Skynyrd zenéje southern- rock, melyet erősen ötvöztek a Muddy Waters-féle blues-sal és a country egyes elemeivel.
Első kislemezük 1968-ban jelent meg, az 1970-es évek elején a keményebb, blues és rock irányvonal felé mozdultak. 1972 volt a zenekar szerencseéve: Al Kooper zenész, dalszerző és producer fantáziát látott bennük, és felkarolta őket. Ettől kezdve a Leonard Skinner zenekart Lynyrd Skynyrd néven nevezték, első albumuk címe mindjárt a név kiejtésének útmutatója is volt. 1973. január 1-jén megjelent debütáló anyaguk, ami a minden idők 500 legjobb albumának listája (Rolling Stone magazin) szerint az előkelő 401. helyezést érte el. Érdekesség, hogy három gitárossal játszottak. Sajnos, innentől már csak négy év volt hátra az aktív munkából, mivel az együttes lelke, dalszerzője és énekese, Ronnie Van Zant 1977-ben életét vesztette.
Bob Burns 1974-ben kilépett a zenekarból, helyét a dobok mellett Artimus Pyle foglalta el. 1976. januárjában három háttérénekessel bővült a létszám, Leslie Hawkins, Cassie Gaines és JoJo Billingsley személyében. Az 1976-os Gimme Back My Bullets című albumukon  húzós és hangulatos blues-rock hallható.
1976-ban két tag komoly autóbalesetet szenvedett, 1977. október 20-án repülőbalesetben a csapat három tagja (Ronnie Van Zant, Steve Gaines és nővére, Cassie Gaines vokalista) meghalt, a többiek súlyosan megsérültek. Ekkor abbahagyták a közös zenélést, de az együttes 1987-ben újra összállt Ronnie Van Zant öccsével, Johhnyval . Idáig 11 stúdiólemezt adtak ki, a legutóbbi a 2009-es Gods and Guns.


-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------