Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Nazareth

2011.06.11.

A skót Nazareth 1968-ban alakult, és az 1975-ös Hair of the Dog albummal szerzett magának nemzetközi hírnevet. Dan McCafferty énekes, Pete Agnew basszusgitáros és Darrell Sweet dobos korábban egy Shadetts nevű együttesben játszott, a Nazareth nevet Manny Charlton gitáros csatlakozása után vették fel. 1972-ben a Deep Purple vendégeként játszottak, így nem meglepő, hogy 1973-as Razamanaz című albumuknak Roger Glover volt a producere.  

1979-ben Zal Cleminson gitáros belépésével már öten alkották az együttest. A 80-as években rajongótáboruk erősen megcsappant. Inkább Európában voltak népszerűek, Dream On című daluk nagy sikert aratott Németországban. McCafferty bődületes énekhangja, a bluesos-rockos dalok és a letisztult, igényes hangszerelés a fesztiválok kedvelt bandájává tette a Nazareth-et, lemezeik is szépen fogytak a kitartó rajongóknak köszönhetően.
1999-ben Darrell Sweet dobos szívrohamban következtében elhunyt. Őt Lee Agnew váltotta fel, aki a basszusgitáros Pete Agnew fia. Ezt követően csak 2008-ban figyelt fel rájuk újra a szakma, a The Newz című albummal a kritikusokat is sikerült meggyőzniük. A lemez megjelenése után turnéra indultak Európában. Pályafutásuk során idáig 10 zenész fordult meg a csapatban, 38 lemezük jelent meg, a legutóbbi a 2011-es Big Dogz and Arts.
 Bár a Nazareth hagyományosan a hard-rock együttesek között érte el sikereit, zenéjükben nehéz nem észrevenni a blues hatását. Dan McCafferty rekedtes, egyéni hangja és énekstílusa, a dalok szerkezete, a hangszerelés mind azt mutatják, hogy a Nazareth - mint sokan mások a rockbandák között - bizony merített és építkezett ebből a régi és halhatatlan műfajból.  


-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------