Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Jeff Healey

2010.03.13.

Ő az egyik zenész, aki már sajnos nem lehet köztünk. Jeff Healey-ről van szó, a világhírű kanadai blues-rock gitárosról. Idén lett volna 44 éves. Jeff Healey Torontóban született 1966. március 25-én, ekkor  Norman Jeffrey Healey névre keresztelték. Yvonne és Bud Healey örökbefogadott fia egy éves korában egy ritka rákbetegség (retinoblastoma) miatt veszítette el a látását mindkét szemére, gyakorlatilag születésétől kezdve küzdött a rák ellen. Szüleitől három éves korában karácsonyra egy gitárt kapott, de annyira érdekelte a hangszer, hogy nem várta meg, amíg az ujjai átérik a gitár nyakát, hanem sajátos módon az ölébe fektetve pengette. Így tanult meg rajta hat éves korára játszani, olyan "citerázós-módon", igaz, mind az öt ujját remekül használva. Tizenhét évesen alakította meg első zenekarát, a Blue Directiont, amellyel eleinte Toronto környékén bulizott. Példaképe volt többek között Eric Clapton, Jimi Hendrix, Albert King, B. B. King, valamint a baleset következtében elhunyt Steve Ray Vaughan.
Még nem volt húsz éves, amikor Albert Collinsszal, B. B. Kinggel és Stevie Ray Vaughannal koncertezett. Fiatal kanadai zenészekből szervezte meg a The Jeff Healey Band-et, amellyel egész szülőhazáját bejárta. A tagok: Tom Stephen dob, Joe Rockman basszusgitár, ének. Az Arista lemezkiadónál 1989-ban megjelent a See The Light (Lásd a fényt) című bemutatkozó albumuk, amely platinalemez lett, Grammy-díjra is jelölték. Jeff Healey szerepelt a Roadhouse című 1989-es filmben - vak blues-zenészt alakított. A muzsikus abban az évben indult első világ körüli turnéjára. A Hell To Pay című következő lemeze - Mark Knopfler és George Harrison közreműködésével - a kemény rockhoz közelített. Az 1992-ben megjelent Feel This, majd az 1995-ös Cover To Cover c. albuma ismét nagy siker volt a közönség körében. Ez utóbbin többek között Jimi Hendrix, John Lennon és mások szerzeményei is hallhatók. Közben folyamatosan koncertezett zenekarával. Eric Claptonnal, Jimmy Page-dzsel, Mick Jagger-rel és másokkal részt vett a Jimmy Rogers fekete gitáros emlékére rendezett zenésztalálkozón. Két válogatás-albummal jelentkezett 2003-ban és 2004-ben.
Jeff Healey 2008. március 2-án hunyt el tüdőrákban. "Szomorúak vagyunk, de mégis boldogok, amikor most őt ünnepeljük. Ő volt az a fickó, aki átölelt engem, amikor a legmélyebben voltam" beszélt róla meghatottan Jack Bruce a Healey tiszteletére és emlékére rendezett koncerten.
Ian Gillan, a Deep Purple énekese egy ötös blokkal tisztelgett, a kanadai Randy Bachman pedig a Bachmann-Turner Overdrive legnagyobb slágereit játszotta el barátja emlékére.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------