Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Allman Brothers

2011.01.15.

Az Allman Brothers 1969-ben, Floridában alakult southern-rock csapat, és több, mint 40 éves munkásságuk alatt megjárták a siker csúcsait - és persze a pokolba is benézegettek néha. A csapat a blues, a jazz és a countryzene olyan ötvözetét játszotta, melybe klasszikus zenei elemeket is kevertek, ez adta azt az egyedi hangzást, mely sikereik kulcsa lett. Duane Allman a hatvanas évek végén öccsével, Greggel zenekart alapított. Egy jacksonville-i klubban ismerték meg Richard Dickey Betts-et és Berry Oakleyt, így indult útjára az első időkben Allman Joys, később Allman Brothers Band néven futó csapat, melyhez érdekes módon egy második dobos, Butch Tracks is csatlakozott. Középpontban mindig Duane és Betts gitárjátéka állt, az ő felelgetős gitárszólóik, valamint a két dobos adta felfokozott tempó érdekes hangzást produkált. Nem volt ritka a színpadon a 30-40 perces improvizáció sem. 1971-ben a Rolling Stone magazin szerint ők voltak a "the best damn rock and roll band this country has produced in the past five years" - azaz a legjobb elb*szott rock and roll csapata ennek az államnak az utóbbi öt évben.
1971 októberében Duane Allman benézett egy előzést motorjával ...nem sikerült. Sajnos, csak csodálatos gitárszólói maradtak meg a lemezeken. A következő albumon mindkét szólógitárt Betts játszotta fel.A sors fintoraként 1972 novemberében, csaknem ugyanazon a helyen Berry Oakley szenvedett halálos motorbalesetet. A két haláleset nemcsak megviselte a tagokat, de az együttes stílusa is alapjaiban megváltozott. Betts a country felé kezdett húzni, és 1974-től kemény ellentétek voltak közte és Gregg között. De az Allman Brothers nem állt le. 1971 és 2005 között 11 arany, - és 5 platinalemezt hoztak össze
1976-ban Gregg Allmant letartóztatták kábítószer-kereskedés vádjával, és miután feladta egy barátját, az együttes többi tagja kijelentette, hogy soha többé nem dolgoznak vele. Ez 1978-ig tartott, amikor újra összeállt az Allman Brothers. A továbbiak: 82 -ben feloszlott, 89-ben összeállt. Kábítószer-problémák miatt 95-ben újra szétválás, majd nem sokkal rá újjáalakulás volt a forgatókönyv, és azóta a banda működik. Tipikus déli pofák - olyanok, akiket a Szelíd motorosok-ban már az elején ledurrantottak volna, és a publikum felháborodva zokogna. Hogy meddig és milyen felállásban fognak színpadra lépni, azt soha nem lehet tudni, de amit idáig letettek az asztalra, az már beemelte az Allman Brothers Band-et a legnagyobbak közé.

.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------