Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Gary Moore

2011.02.12.

Gary Moore (teljes nevén: Robert William Gary Moore) Észak-Írországban, Belfastban született 1952. április 4-én  és 2011. február 6-án, 58 évesen halt meg Spanyolországban, Esteponában. 

Azon gitáros-énekesek egyike, akinek helyét nagyon nehéz lenne meghatározni a tehetséges zenészek sorában, mint ahogy az is vitatható, mely stílus állt hozzá legközelebb. Játszott hard rockot, kapott heavy metal jelzőt, megfordult jazz-rock formációban és írt jó néhány blues-orientált albumot. Az ír származású zenész a Skid Row-ban kezdte pályafutását a hatvanas évek végén. A zenekar 1971-es lemeze után önállóan dolgozott, majd 1976-ban csatlakozott az újra megalakult Colosseum-hoz. Három lemezt készített ezzel a csapattal, majd 1979-ben a Thin Lizzy tagja lett.

Egyidőben a fenti zenekarokkal, saját együttesével, a G Force-szal is készített lemezeket, amelyeken már akkor kitűnt bravúros gitártechnikája, számainak különleges energiája. Moore-t a dobos Mark Nauseef és a basszusgitáros Willie Dee segítették. 1979 tavaszán a Phil Lynott-Gary Moore alkotópáros átütő sikert ér el a Parisienne Walkways című számmal. Az önálló életet kedvelő gitáros ezután ismét mással próbálkozott, játszott Greg Lake bandájában, majd 1982-ben megalapította a Gary Moore Band-et. A zenekarban - amely nem dolgozott  folyamatosan - számtalan muzsikus megfordult. Többek között Don Airey a Rainbow-ból, Ian Paice, az egykori Deep Purple és Whitesnake tag, Neil Murray ugyancsak a Whitesnake-ból, John Sloman aki korábban az Uriah Heep-ben illetve a Lone Star-ban játszott.
  1985-ös, nyárvégi turnéjára Moore új együttest hozott létre, melynek tagjai: Glenn Hughes ének, basszusgitár; Neil Carter gitár, billentyűs hangszerek és Gary Ferguson, dob. A turné egybeesett az új stúdióalbummal, mire azonban a lemez sikerré vált, Hughes már nem volt a zenekarban. Közben egy újabb sikerszámot készített Phil Lynottal: Out In The Fields. Lynott 1986-ban bekövetkezett halála után sok számot szentelt barátja és zenésztársa emlékének. A 80-as évek második felében albumai mellett az instrumentális The Loner-rel ért el óriási és osztatlan sikert. Az 1989-es After The War című album zenéje az ír-kelta hagyományokhoz nyúlt vissza.

 Gary Moore a kilencvenes években visszatért zenei gyökereihez és ezután csak bluesos hangvételű albumokat készített. Mind a Still Got The Blues, mind az After Hours sikeres és zeneileg igen értékes alkotás. 95-ben a BBM project keretében együtt játszott a Cream volt tagjaival, Jack Bruce és Ginger Baker személyében. 98-as albuma teljes egészében jó barátjának, Peter Green-nek állít emléket. Utolsó lemeze, a Bad for You Baby 2008-ban jelent meg.

Gary Moore személyében az egyik legnagyobb blues-rockzenész ment el. Zenéje mindig velünk lesz. R.I.P., Gary.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------