Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Eric Clapton

2011.04.16.

Eric Patrick Clapton, a Brit Birodalom Legkiválóbb Tagja kitüntetés tulajdonosa, becenevén "Slowhand" (lassúkezű), Grammy díj-nyertes brit gitáros, énekes és zeneszerző. A rock-korszak egyik leginkább megbecsült és legnagyobb hatású zenésze, akit egyedülálló módon háromszor is beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be. 1945. március 30-án született a Surrey megyében található Ripley-ben, az Egyesült Királyságban. Anyja, Patricia Molly Clapton 16 éves volt, amikor életet adott neki; apja, Edward Walter Fryer, a kanadai hadsereg 24 éves katonája még fia születése előtt visszatért feleségéhez Kanadába. Eric a nagyszüleinél nőtt fel, abban a hitben, hogy ők a szülei, anyja pedig a nővére. Később Patricia hozzáment egy másik kanadai katonához, Kanadába költözött, fia pedig egyedül maradt nagyszüleivel. Eric mindezt kilenc évesen tudta meg; e bonyolult családi háttér élete egyik meghatározó momentuma lett. Clapton saját bevallása szerint elég rossz gyerek volt. A gimnáziumot a surbitoni Hollyfield Schoolban végezte el. Első munkahelyén postásként dolgozott. A blues már egész fiatalon megérintette; 13. születésnapjára kapott egy akusztikus gitárt, amin tanár nélkül tanult játszani, és majdnem feladta. A gimnázium elvégzése után a Kingston Art Schoolban üvegfestést tanult, de később kirúgták nem megfelelő tanulmányi átlaga és az órákon való gitározása miatt. 17 évesen lépett be a The Roosters nevű zenekarba, melynek 1963 januárjától augusztusig volt a tagja. 1963 szeptemberében hét koncerten játszott a Casey Jones and the Engineers társaságában.
Egy pár érdekesség Eric Claptonról: A Rolling Stone magazin "Minden idők 100 legjobb gitárosa" listáján Clapton a 4. helyet érte el. A fenti lista szerint Clapton a ma élő második legjobb gitáros (B.B. King után).
A Lassúkezű becenév - amellett, hogy ironikusan utal a stílusára - onnan ered, ahogy Clapton a gitár húrjait cseréli.
A 4305-ös számú kisbolygót a zenész tiszteletére 4305 Claptonnak nevezték el. A kisbolygó valahol a Mars és a Jupiter között található.
Clapton két legendás gitárja, Brownie és Blackie árverésre kerültek. Brownie 450.000 dollárért kelt el, ami minden idők legdrágább gitárárverését jelentette, egészen Blackie eladásáig, melyért 2004-ben 959 500 dollárt adtak. A befolyt összeget egy Clapton által alapított drog- és alkoholbetegségekkel foglalkozó rehabilitációs központ kapta. 2006-ban egy másik elárverezett Stratocasterrel, melyen hírességek aláírásai voltak, Clapton megdöntötte Blackie bevételi rekordját is: A gitár 2,6 millió dollárért kelt el, és az összeget a 2004 - es szökőár áldozatainak megsegítésére fordították.

Clapton a rockzene történetének egyik legnagyobb hatású zenésze. Bár karrierje során többször váltott stílust, zenéje megőrizte a blues hagyományait. Karrierjének több szakaszában is újítónak tartották, ezek közül kiemelkedik a blues-rock és a hard rock terén nyújtott teljesítménye. Más stílusokban is komoly sikereket ért el, de igazán a blues és az ehhez közel álló populáris rockzene az a közeg, melyben a legnagyobbakat alkotta.

( Az adás már lement egyszer, 2010. március 6-án. A mostani ismétlés aktualitását Eric Clapton 66-ik születésnapja adta.

MG)-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------