Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Indigenous

2011.07.09.

Az Indigenous amerikai indiánokból álló blues-rock csapat. Vezetője, énekes-gitárosa és egyben a lelke Mato Nanji, aki eredeti hangjával, reszelős, kiforrott gitárjátékával felemelte a csapatot a dél-dakotai Yankton Indian Reservation-ből a bluesvilág elitjébe. Az Indigenous zenéjében keveredik a blues, a rock, és néha a country is, ennek ellenére egyértelműen blues-csapatként tartják számon.
Első lemezüket 1998-ban adták ki Things we do címmel. Következő, Circle című lemezük 2000-ben jelent meg, óriási sikerrel. Ezt még 3 követte, a 2003-as Indigenous, a 2006-os Chasing the sun és a 2008-as Broken Lands. Példaképeik - saját bevallásuk szerint - Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix és Carlos Santana.
1999 - ben az Indigenous három Native American Music Awards-díjat kapott, ezen kívül első lemezükért az Év albuma és az Év együttese díjat is elnyerték. Ugyanezeket az elismeréseket kapta 1999-ben egy élő lemezük, ill. a 2000-es Circle a Billboard 10-es blues-listáján szerepelt hosszú ideig.
Az Indigenous szó szerint családi vállalkozásként indult. Mindegyikük a Nakota Nation nemzethez tartozott, Mato Nanji apja, Zephir a 60-as években maga is zenész volt, bár más stílusban. Az első időkben Mato Nanji mellett bátyja, Pte (Peh tay) basszusgitározott, húga, Wanbdi ( Vanda - bee) dobolt, és unokatestvére, a velősen Horse nevű srác ütőhangszereken szerepelt.
Az eredeti családi felállást 2005-ben felváltotta a Kris Lager gitáros, Jeremiah Weir billentyűs, Aaron Wright basszusgitáros és John Fairchild dobos összeállítású Indigenous. Mato Nanji ekkor nyilatkozta: nagyon szeretem a családomat, jó velük zenélni, de tovább kellett lépnem. A felsoroltakon kívül a koncerteken szerepel az együttessel még Kirk Stalling dobos, Chico Perez ütős és Mato Nanji felesége, Leah Nangi vokalista is.
Az Indigenous - az eddig egyetlen tiszta indiánként alakult csapat, az egykori Redbone mellett - rendkívül büszkén viseli gyökereit. Bár zenéjükben nem nagyon lehet találni jellegzetesen indián dallamokat - én legalábbis nem találtam - sőt, eredeti hangszereket sem, mégis bennszülött amerikainak vallják magukat minden fórumon. Jelenleg Sioux Falls-ban élnek, egy ottani indián közösségben, és Mato Nanji innen szervezi fellépéseiket, melyek az Egyesült Államokban zajlanak leginkább, de nem titkolt tervük Európában is bemutatkozni élőben.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------