Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Mark Knopfler

2010.07.10.

Mark Knopfler énekes - gitáros 1949. augusztus 12-én született Glasgow-ban, Skóciában. A világ elsősorban az egykori Dire Straits és a Notting Hillbillies vezetőjeként és jellegzetes hangjaként ismerte meg a 70-es évek végén. Knopfler jelenleg is aktív zenész, 8 filmzenei és 7 szólólemez az eddigi termés. Jellegzetes, senkivel össze nem téveszthető pengetési technikája - azaz hogy ebben a stílusban szokatlanul, pengető nélkül játszik - minden idők 100 legjobb gitárosának listáján a 27. helyre juttatta a Rolling Stone magazin szerint.
Mark Knopfler apja magyar származású mérnök volt, akinek politikai nézetei miatt kellett távoznia Magyarországról. Knopfler zenei újságíróként dolgozott, és ebben az időben is zenélgetett Angliában ismert zenészek albumain. Miután egyetemi tanulmányai miatt Londonba költözött, megalakította testvérével, David Knopflerrel és két barátjával a Café Racers nevű csapatot, mely az első demo felvételekor már Dire Straits néven lett ismert, majd a világ egyik leghíresebb együttese. Ebben az időben kezdett filmzenéket is írni.
Mark Knopfler 1992 után csak saját zenei karrierjét építette tovább. 1996-ban új, valamint korábban ki nem adott számokból megjelentette első szólólemezét, a Golden Heart albumot. A rockos-bluesos hangzás mellett az erős skót-ír hatás is felfedezhető zenéjében a mai napig.
2000-ben megjelent a második szólólemez, a Sailing to Philadelphia. 2003-ban adta ki harmadik, The Ragpickers Dream c. albumát, az ezt követő turnét azonban meghiúsította motorbalesete, melyben kulcscsontját és hét bordáját törte. Míg az ágyat nyomta, a korábban félretett anyagokból illetve új ötletekből elkészített 2 újabb lemezt is, így gyors egymásutánban két friss album tervével hagyta el a gipszelőt.
A 2005-ös Shangri-la, majd a 2006-os All the Roadrunning lemezeket világ körüli turné követte, 2007-ben jelent meg a Kill to Get Crimson album. Mark Knopfler melankolikus énekhangja, elképesztően profi gitárjátéka és kifogyhatatlan ötletei azonban feljogosítanak mindenkit a következő albumok reményére.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------