Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Michael Katon

2011.08.28.

Michael Katon amerikai blues-rock gitáros-énekes. 1950-ben született, a Michigan állambeli Ypsilanty-ban nőtt fel zenész családban, így már gyerekkorában arra inspirálta az egész família, hogy gitározgasson - feltehetően ez a hangszer hiányzott a családi zenekarhoz. Katon 15 éves korától zenélt kis klubokban és út menti éttermekben. 20 évet húzott le így, az alig ismert, de itt - ott népszerű blues-zenészek pályáját híven követve. 1974-ben Los Angeles-be ment, és döbbenten konstatálta, hogy ott a boogie alatt nem azt értik az emberek, mint amit ő annak gondolt, úgyhogy hazament. Végül stílusosan a Hell nevezetű michigan-i városban telepedett le, itt adta ki első önálló magánkiadású lemezét, Boogie all over your head címmel, 1984-ben.
Michael Katon váratlan támogatóra talált a svéd Garageland kiadóban, akik elhozták zenéjét Európába is. Második, Proud to be loud című albuma a színes, profi zene, az eredeti énekhang és az invenciózus gitárjáték révén, érdekes módon mind a blues, mind a heavy-metal hívek között rengeteg rajongóra talált - ezt nem nagyon értem én sem. Akkori zenésztársaival - Ed Phelps-sel, Jon Eppinga-val és Gary Rasmussen-nel - 4-5 órás koncerteket adtak.
Nem sokkal a kezdeti sikerek után a holland Provogue lemeztársaság európai lehetőségeket kínált Katon-nak. Ezért, a legnagyobbakhoz hasonlóan, abbahagyta az akkorra már igen derekas mértékű ivást, és minden erejével a zenére koncentrált. Sőt, még a szövegek tartalmával is komolyabban kezdett foglalkozni, számaiban igen sok humoros, szatirikus elem található.
Katon ezek után kiadta Rip it hard című albumát, mely már tradicionális blues-zene volt, és ezzel egy csapásra elismert gitárossá vált.
Az amerikai Critic Club Coda szerint: Michael Katon igazi amerikai útravaló rock and roll és blues zenét játszik, nyers, őszinte és ihletett dalokkal, kombinálva az eredeti bluest a boogie-val és a rock-kal. Egyik tisztelője szerint olyan szinten nyúzza Fender Stratocasterét, hogy - idézem: szegény gitár boldog, amikor visszateszik a tokjába.
Katon európai turnéjain játszott a ZZ Top-pal, Iggy Pop-pal és Buddy Guy-jal is. Bár minden földrészen örömmel fogadják, és kiadói svéd, dán és holland cégek, saját bevallása szerint Amerikában érzi magát a legjobban, mivel mindent onnan tanult és minden oda fűzi. Ő amerikai marad, bármi történik. Idáig 10 lemeze jelent meg.


-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------