Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

ZZ Top

2011.03.05.

A ZZ Top texasi blues-rock együttes. 1969-ben alapította Billy Gibbons gitáros-énekes, Dusty Hill basszusgitáros  valamint Frank Beard dobos, és azóta is ebben a felállásban játszanak. Legnagyobb sikereiket az 1970-es és 1980-as években érték el. 2004. március 15-én a rock and roll halhatatlanjai közé választották őket.
Az együttes vezetője az 1949. december 16-án született. Billy Gibbons. Először Jimi Hendrix figyelt fel  Gibbons érdekes játékára. A hirtelen híressé vált gitáros 1970-ben hozott létre egy együttest, amely eleinte a Mississippi-delta vidéki bluest és countryt játszotta, és a ZZ Top nevet kapta. A három zenész kiválóan ötvözte az amerikai hard-rockot az otthonról hozott texasi elemekkel. A különleges új hangzásvilág megbecsült zenekarrá tette a ZZ Top-ot.
A három fiatalember óriási sombreróban járkált és zenélt. A Rio Grande Mud, majd a Tres Hombres című lemezeik végleg stabilizálták addig kivívott élvonalbeli helyüket. Albumaik készítését nem siették el. Nyugodt tempóban dolgoztak és koncerteztek. Általában kétévente megjelenő lemezeik mindig nyújtottak valami újat a három zenész tudásából. A hetvenes évek második felében készült korongok kivétel nélkül arany-és platinalemezek lettek. A siker a 80-as években is felfelé ívelt. 
Az együttes imágója lemezről lemezre változott egy kicsit, de soha nem követte a mainstream vonalat. A dobos Beard egyre annyi dobbal vette körül magát, hogy csak felülről lehetett beültetni a bőrök közé, a két gitáros-énekes pedig a gitárok alakján változtatott. Csupán a blues-country alapokra épülő zene nem változott. Bár a dobos neve szakállat jelent, neki nem volt ilyesmi az arcán, őt pótolta a másik két tag embertelen arcszőre. 1985-ös Afterburner című albumuk meghozta számukra az igazi gazdasági sikert. Egy vidám film, a Vissza a jövőbe III. zenéjét is elkészítették, sőt, rövid szerepet kaptak a filmben. A trió díjat nyert a harmadik Rockzenei Gálán 1990-es tevékenységéért. A 90-es években a szokásos tempóban alkották lemezeiket, melyeken igen kimunkált eredeti texasi blues-rock hallható. Az 1999-es XXX az együttes harmincéves fennállásának tiszteletére készült, ezen az albumon mélyen visszanyúltak a gyökerekhez. A 2003-ban megjelent Mescalero című lemez óta nem sokat hallani a formációról. Idáig 14 stúdióalbumot adtak ki.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------