Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Rory Gallagher

2011.06.18.

Rory Gallagher 1948. március 2-án született Ballyshannon-ban, Írországban és 1995. június 14-én halt meg. Élete 47 éve alatt egy teljes életművet hagyott hátra. Mindössze 9 éves volt,  amikor kézbe vette első gitárját. 15 évesen, az elemi iskolái elvégzése után hivatásos zenész lett, az akkoriban Írország-szerte ismert Fontana Showband tagjaként. Három év múlva, 1966 nyarán megalakította saját, The Taste nevű zenekarát, mellyel világhírű lett.  1971-ben saját néven új csapatot szervezett, így még jobban megmutathatta zeneszerzői, szövegírói és előadói kvalitásait. Albumai rendszeresen jelentek meg, zenei világképében egyaránt megfért a blues mellett az egy szál gitáros folkballada, a hard-rock és a jazz.  

Rory Gallagher egyike azon keveseknek, akik a brit blues - boom lecsengését követő korszakot sikeresen átvészelték. 1971-ben - a Melody Maker szavazatai alapján - megelőzte Eric Claptont a gitárosok listáján. Richie Blackmore kiválása után ő volt az egyik jelölt a Deep Purple gitárosi posztjára, de nem vállalta. A nyolcvanas évek elején elhatalmasodó, beteges félelme a repülőutaktól viszont jelentősen beszűkítette mozgásterét. Fellépéseket nem vállalt és felvételeket sem készített.  

Első szólólemezét 1984-ben adta ki. A ’80-as évek közepén aztán végre koncertkörútra indult. Így jutott el hazánkba is, 1985 januárjában. Utolsó lemezét 1990-ben jelentette meg. 1995-ben májátültetésen esett át, ennek a műtétnek a komplikációiba halt bele Londonban, az év nyarán. Szülővárosában és Dublin-ban is életnagyságú bronzszobrot kapott, Párizsban és New York-ban utcát neveztek el róla. Tudásának és töretlen népszerűségének kézzel fogható bizonyítéka, hogy a Fender cég forgalomba hozta híres ütött-kopott hangszerének kópiáit, és Martin akusztikus gitárját is gyártja.


-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------