Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Albert Collins

2010.10.16.

Albert Collins, a Master of the Telecaster 1932. október 3-án született Leonában, Texasban, de hét éves korában szüleivel a houstoni fekete gettóba költöztek,
A kis Albert korán megtanult zongorázni, később unokatestvére, Lightnin´ Hopkins tanította gitározni. 15 évesen kis klubokban lépett fel, majd megalakította saját együttesét, a Rhythm Rockerst, mellyel 1951-ig játszott együtt. 21 éves korában már keresett session-gitáros volt. Ő lépett pl. Jimi Hendrix helyére Little Richard kísérőzenekarában. 1958-ban megjelent első kislemeze, a Freeze, mely különleges hangzásával keltett feltűnést. Fender Telecaster gitárját áthangolta, és megemelte a húrok hangmagasságát, az így kapott gitárhangzás lett Collins ismertetőjegye.
Első albuma, a Frosty 1962-ben került piacra, de csak helyi sikereket ért el vele. 1968-ban Bob Hite a Canned Heat-ből beajánlotta az Imperial kiadóhoz, ahol megjelentették a Love Can Be Found Anywhere, Even In a Guitar című albumát, majd a Trash Talkin´ című lemezt.
Albert Collins olyan rendezvényeken lépett fel, mint a 69-es Newport-i fesztivál, az 1975-ös Montreux-i Jazz Fesztivál. Amikor az USA észak-nyugati vidékein koncertezett, gyakran kísérte őt egy seattle-i banda, melyben Robert Cray pengetett. Sorra jelentek meg nagylemezei, melyek végre meghozták számára a már oly régóta kiérdemelt sikert.
A philadelphiai Live Aid koncerten George Thorogood-dal lépett fel, amit hozzávetőlegesen kétmilliárd ember látott a műholdas adás jóvoltából.
Jimi Hendrix a legnagyobb elismerés hangján beszélt Albert Collins zenéjéről. Többször kapott Grammy-díjat. A közönség is rajongott érte, mert showműsorával mindenkit elkápráztatott. Gyakran szerepelt mások lemezein, pl. David Bowie, Jack Bruce, John Mayall, B.B. King egy-egy albumán.
1993. november 24-én a májrákot már nem tudta legyőzni - 61 éves volt. 8 album őrzi zenéjét.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------