Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

John Mayall

2010.07.31.

A brit blues atyjaként számon tartott Mayall az angliai Macclesfieldben, Manchester közelében jött a világra 1933. november 29-én. Zenekedvelő, gazdag lemezgyűjteménnyel rendelkező családban nőtt fel, így aztán ő maga is fiatalon rákapott e szenvedélyre. A több hangszeren - gitáron, billentyűsökön és szájharmonikán - játszó Mayall későn robbant be a zenei életbe. Fiatalon képzőművészettel is foglalkozott, ezt később lemezborítók készítésénél hasznosította. Az ötvenes években tanult meg gitározni. Alexis Kornerrel 1961-ben Blues Syndicate néven alakított együttest, egy évvel később pedig megszületett a Bluesbreakers, amely rövid megszakítással mindmáig működik. Több mint negyven lemezük jelent meg.
John Mayall és a Bluesbreakers hétszer lépett magyar közönség elé. A hosszú fehér haját lófarokban viselő, rendkívül energikus blueskirály Budapesten kívül Debrecenben és Szegeden is koncertezett.
A szakma őt tartja a műfaj legnagyobb tanítómesterének, olyan központi figura, akinek a zenekarában játszani szinte kötelező. Aki egyszer megfordult az együttesében, annak többé már nem kell szakmai ajánlólevél. Innen indult többek között Eric Clapton, Walter Trout, Coco Montoya, Mick Taylor és Jack Bruce is. Ennek ellenére nincs egyetlen Grammy-díja sem és nem tagja a rock and roll halhatatlanjai családjának sem - de ami késik, nem múlik.
A Nagy Öreg. Idén 77 éves, és ez azért szép kor. Bár eredeti végzettsége grafikus, ennek ellenére mindig a zenébl élt. Életét lehet tömören úgy jellemezni: John Mayall a blues maga. Egy kortalan állócsillag a rock egén, és nem hiszem, hogy valaha le lehet hozni onnan. Maximum melléállni, de az is nehéz lesz.
Mayall mindenkivel tud jammelni, mert szigorúan három alapharmóniára épül zenéjét mindenki le tudja játszani, aki valamennyit is konyít a zenéhez...csak nem úgy, mint ő, a Mester.
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------