Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Deák Bill Gyula

2010.12.21.

Deák "Bill" Gyula 1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán. Hangja, zenei érzéke és a zene iránti mérhetetlen alázata eljuttatta oda, hogy ma vitathatatlanul ő a magyar blues első számú reprezentánsa. Gyerekkorában jó pár olyan dolgon esett át, amit nehéz feldolgozni. 11 évesen, orvosi műhiba miatt amputálták bal lábát, később egyik szemét is elvesztette.
A zenehallgatást Beatles és Rolling Stones - számokkal kezdte, mint akkoriban a legtöbben. Döntő hatással volt rá Orszáczky Miklós és Lakatos Béla zenéje, ekkor majdnem feladta azt a vágyát, hogy zenész legyen.
Fiatalon járt énektanárokhoz, akik operaéneklésre szerették volna rábírni, de ez nem tetszett neki, így abbahagyta az énektanulást. A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte pályafutását, később a Napsugár, a Wanderers és a Loyd zenekarokban énekelt, első komolyabb együttese a Syrius volt.
1979 nyaráig vendégként játszott a Hobo Blues Banddel, később állandó tagja lett a zenekarnak. Ezzel a bandával lépett fel nagyközönség előtt a 1980-as évek elején, s ekkor vált elismert énekessé. A Hobo Blues Band sikereihez nagyban hozzájárult Bill szereplése. A MOM Kultúrházban működő klubjuk, az Ifjúsági Park-beli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált. 1980-ban jelent meg az első kislemez, később már az első albumot is kiadták, Közép-európai Hobo Blues címmel. A siker ellenére 1985-ben Bill kilépett a bandából.
1983-ban kezdte el szólópályáját, Rossz vér címmel megjelentette első szólólemezét. A 90-es évektől kezdve vidéken és Budapesten is nagy sikerrel koncertezett sűrűn változó felállású csapatokkal, és rendszeresen jelentette meg albumait. 2008. március 7-én megkapta a Pont FM Életmű-díját, majd április 15-én, kilenc év kihagyás után megjelent hatodik nagylemeze Hatvan csapás címmel. Eddigi utolsó - hetedik - albuma, A király meséi 2009-ben jött ki.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------