Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Jimi Hendrix

2011.03.26.

James Marshall „Jimi” Hendrix Johnny Allen Hendrix néven született a Washington állambeli Seattle-ben 1942.november 27-én, és Londonban halt meg 1970.szeptember 18-án. Amerikai gitáros, énekes, zeneszerző, a mai napig  kultikus ikonnak számít. Ősei indiánok és afrikai származású emberek voltak, tehát Jimi Hendrix zambo.
A rajongók és a kritikusok egyaránt elismerik kivételes tehetségét, sokak szerint Jimi Hendrix a valaha élt legjobb és legnagyobb hatású rockgitáros. 1967-ben zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel a montereyi popfesztiválon adta első amerikai koncertjét, 1969. augusztus 18-án pedig az ő fellépésével zárult a legendás woodstock-i fesztivál. Tragikus hirtelenséggel,27 évesen távozott.

Hendrix autodidakta módon tanult meg zenélni, balkezes lévén mindig fordítva húrozott jobbkezes gitáron játszott. A zenei stílusok közül leginkább a blues és annak korai mesterei: B. B. King, Albert King, Buddy Guy, T-Bone Walker és Muddy Waters gyakoroltak rá hatást, de sokat tanult az R&B- és soul-gitárosoktól is, mint például Curtis Mayfield vagy Cornell Dupree, sőt, játéka dzsesszes elemeket is tartalmazott.


Zenéjében megpróbálta közel hozni a bluesos, dzsesszes vagy funkos alapritmust a pszichedelikus hangzásokkal, producerként pedig a stúdiót olyan helyszínnek tekintette, ahol kibontakoztathatja elképzeléseit. Az elsők között volt, aki a sztereó hangzással és a fáziseltolódással kísérletezett.


1992-ben a Rock and Roll Hall of Fame, 2005-ben pedig a UK Music Hall of Fame is tagjai közé választotta Hendrixet. A hollywoodi Hírességek sétányán 1994-ben kapott csillagot. 2006-ban első albumát, az Are You Experienced?-et az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Felvételi Jegyzékébe  választották. 2003-ban a Rolling Stone című zenei szaklap Minden idők 100 legjobb gitárosának listáján Hendrixet az első helyre jelölte.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------