Belépés

 

Támogatók

Te is szeretnél ilyen weboldalt?

honlapkészítés: startadmin.hu


 

Buddy Guy

2011.09.24.


George Buddy Guy, az élő legenda 1936. július 30-án született Lettsworth-ban, Louisiana államban. Amerikai gitáros-énekes, a Chicago-blues úttörője. A Rolling Stone magazin „ A világ 100 legnagyobb gitárosa” listáján a 30.helyet kapta meg. Hatszoros Grammy -díjas, 23-szor kapta meg a W.C. Handy-díjat. A Rock and Roll Hall of Fame tagja. Idáig 68 lemezen szerepelt. 
Buddy Guy egy két húros, önmaga által gyártott hangszeren kezdett el zenélni. Az 50-es évek elején Baton Rouge-i bandákban zenélt. 1958-ban egy gitáros-versenyen lemezszerződést kapott, ezt jóval később vasalta be a Cobra Records-on. Közben Junior Wells-sel két lemezen is szerepelt, Barátságos Fickó (Friendly Chap) álnéven. Karrierjét állítólag jelentősen lelassította, hogy a kiadók nem vették jó néven erős vonzódását a rockos hangok és dallamok iránt. 1969-ben olyanokkal lépett fel Angliában, mint a Led Zeppelin, Eric Clapton és Jon Hiseman. Buddy Guy volt a híd a blues és a rock and roll között, olyan zenészek tekintették példaképüknek, mint Jimmy Page, Jimi Hendrix, Jeff Beck és Stevie Ray Vaughan, aki velősen azt nyilatkozta: Ha Buddy Guy nem volna, Stevie Ray Vaughan sem volna.
A hatvanas években pályafutása lelassult, igazán a blues-rock újjászületése idején, a 80-as-90-es években tért vissza a reflektorfénybe. Zenéjében keveredik a blues, a rock, a free-jazz és a soul. Először alkalmazott gitárjátékában kemény torzításokat és egyéb effekteket. Jimi Hendrix szavait idézve: „Nekem a mennyország az lenne, ha Buddy Guy előtt hevernék, és hallgatnám, ahogy gitározik.” Hatása még a korai heavy-metal csapatokra is jelentős volt, Eric Clapton az ő hatására alapította meg a Cream-et.-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------